tiistai 18. heinäkuuta 2017

Uutta suomen kieltä #koskaseonmahdollista

Sosiaalisen median aikana suomen kieleen on tullut uusia murteita, kuten emojit ja hästägit. Emojeilla, kuten hymiöillä voi kirjoitettuun puheeseen antaa sellaisia 😊 merkityksiä, joita tekstistä ei voi muuten tulkita. Emojit nopeuttavat tekstintuottamista. Sen sijaan, että vastaa "Hei, oikein hienoa, että pääsit ajokokeesta läpi." voi käyttää 🚗👍😊. Tai "Lopeta tuo sonnan jauhaminen" ✋💩.

Hastageilla eli aihetunnisteilla voi niputtaa kokonaisen lauseen yhdeksi sanaksi. #jaksaajaksaa #elämäonlaiffiikunsenoikeinymmärtää. Oikeastaan hauskinta instagram-päivityksissä on lukea, kuinka kekseliäitä aihetunnisteita käyttäjät ovat keksineet. Nimittäisin sitä hästägrunoudeksi. Hyvään kuvaan yhdistetyt näppärät aihetunnisteet luovat päivityksestä enemmän kuin pelkkä kuva tai teksti itsessään sen tekisi.

Lisäksi nuoriso, joka aina sukupolvi vuorollaan uudistaa katukieltä, on ottanut sanastoonsa erityisesti pelien, vlogien ja videoiden välityksellä englanninkielen sanoja. Teinejä (nuorisoa) ei pitäisi dissata (vähätellä), vaikka he käyttävät sanoja leveli, lol tai eltti.

Kieli elää ja uudistuu koko ajan. Sen voi huomata, jos lukaisee 50 vuotta vanhoja lehtileikkeitä. Vanhahtavat ilmaisut ihmetyttävät  tai suorastaan särähtävät korvaan poliittisen epäkorrekteina. Kieli, kielikuvat, otsikot ja kielen käyttötavat muuttuvat, tahdoimme sitä tahi emme.

Kieltä voi rakastaa, kieputtaa ja helliä. Lukemalla ja käyttämällä kieltä, se tulee rakkaaksi ja sujuvammaksi. Kirjoittamiseen kuuluu sopivasti pilkunviilausta ja yhdyssanahifistelyä, mutta tekemällä oppii, lukemalla oppii ja kirjoittamalla oppii.

Luovaa kielenkäyttöä toivottaen, #koskaseonmahdollista!

Johanna





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti