maanantai 17. huhtikuuta 2017

Kevään kynnyksellä

Etelä-Suomen talvet ovat viime vuosina olleet vaihtelevan lumettomuuden takia erityisen pitkiä ja synkkiä. Lumi on käväissyt vain loskaisemassa paikat. Koulujen liikuntatuntien hiihdot vaihtuvat sisäliikuntaan. Päivä on harmaa ja lyhyt, yö pitkä ja pimeä. Sellainen on etelä-Suomen talvi.

Auringolla on onneksi ihmeellinen vaikutus. Se yllättää talven läpi rämpineen joka vuosi. Loputtoman pitkältä vaikuttava pimeys ja kylmyys väistyy, kun aurinko alkaa lämmittää kevään kynnyksellä.

Päivänvalon lisääntyessä, kun viimeisetkin lumen rippeet sulavat pois, niin luonto näyttää kovin rujolta. Auringonsäteet valaisevat kaiken rumuuden niin kirkkaasti. Kaikkialla on harmaanruskeaa, pölyä ja elottomuutta.

Kuoleman keskellä lintu alkaa visertää. Toivo herää. Kevät on kuin elämän vielä lunastamaton lupaus. Lupaus jostain hyvästä, joka ihan kohta pilkistää nurkan takaa.

Jossain vaiheessa kevättä takatalvi pääsee kuitenkin sivaltamaan vielä kerran kevääseen jo rakastunutta ihmistä. Hah, siitäs sait! Täältä pesee vielä pakkasta ja tuiskua. Kevään barrikadeille noussut ihminen ei taivu, vaan hihkaisee "Tule vaan lumihiutale, et sinä kauan kestä."

Kevään kynnyksellä ihmisen orastava kesäntoivo ei kylmänsivalluksesta tuuperru. Tämäkin talvi on selätetty ja lämpö hellii hiljalleen kohmeista maata. Ensin yksi urhea leskenlehti pilkottaa ojan penkalla. Hetken päästä niitä on kymmenen, sitten sata.

Isossa koivussa pienet hiirenkorvat sinnittelevät esille. Ensimmäisistä ei oikein tiedä, että onko sieltä jotain tulossa vai ei. Ja taas muutaman aurinkoisen päivän jälkeen luurankomainen koivu on saanut hennon viherpitsin ympärilleen. Kevät tanssii jo karkeloita meidän kanssamme.

Rannikolla varma kevään merkki on lokit. Rannikkoseudulla eläneelle lokkien kevätvirsi on kaunista kuultavaa. Meri on sula ja jäät lähtemässä. Lokit tulevat kertomaan sen meille.

Vuosien kertyessä koen kevään tulon yhä voimakkaammin. Minä elän! Vuosista, vaikeuksista ja vaivoista huolimatta olen avosylin valmiina vastaanottamaan kevään.

Kevät on täynnä odotusta, uskallusta, rohkeutta, optimismia ja unelmia. Kaikki unelmat eivät toteudu eikä odotukset täyty, mutta väliäkös sillä. Nyt on siihen kuitenkin mahdollisuus. Olemme kevään kynnyksellä.

Aurinkoisia ja unelmantäytteisiä kevätpäiviä!

Johanna





2 kommenttia:

  1. Ihana blogi. Aina hetkeksi pysähtyy ajattelemaan, kun täällä vierailee. Mukavia kevätpäiviä myös sinulle:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Rouva Kirppu palautteestasi. Toivottavasti viihdyt jatkossakin. Julkaisutahti on epäsäännöllinen, mutta uudet kirjoitukset vaativat sopivan muhimisajan.

    VastaaPoista