perjantai 7. huhtikuuta 2017

Äänenkäyttöä

Kuorolaiset avaavat ääntään, heillä on äänenkäyttöharjoituksia. Nyt on vuorossa kansalaisten äänenkäyttöharjoitus, tosin uusintaotto on vasta neljän vuoden kuluttua. On aika valita lähipalveluiden päättäjät ja verovarojen käyttäjät seuraavalle jaksolle.

Nyt päätetään kuinka monta lääkäriä palkataan, mihin seuraava päiväkoti rakennetaan, säilytetäänkö lähimetsä virkistyskäytössä. Nyt ei päätetä siitä, eroaako Suomi EU:sta, onko Trump katastrofi, pitäisikö Suomen liittyä Natoon tai onko avioliitto aito, tasa-arvoinen tai jotain muuta.

Tässä pikavinkki äänestyspäätöksen tekemiseen. Jos olet tyytyväinen kotikuntasi tai -kaupunkisi nykymenoon, niin äänestä silloin oman kuntasi suurpuolueita. Sama meno jatkuu takuuvarmasti. Jos taas olet tyytymätön oman kuntasi nykymenoon, niin silloin on aika antaa ääni oman kuntasi pienemmille puolueille. Ääni menee henkilölle, mutta siitä hyötyy koko muu ryhmä. Esimerkkinä, jos homekouluongelma on ollut vuosia kotikuntasi riesa, eikä sille ole tehty mitään, niin lienee aika muutokselle.

Luin tässä hiljattain ihanaa tekstiä. Se oli kaunista luettavaa, suorastaan runoutta - oikeusvaltion runoutta. Luin Suomen perustuslakia. Sieltä löytyy tällaisia helmiä:

"Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa." 

Meidän vapaudet ja oikeudet on laissa turvattu. Varmaan ihan itsestäänselvää, mutta ei tarvitse kovin montaa valtion rajaa ylittää, kun näin ei olekaan. Ja vielä vaatimus, että oikeudenmukaisuutta pitäisi edistää. Ja lisää herkkiä oikeusvaltion hiottuja timantteja:

"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä." Niin yksinkertaista ja niin kaunista. Toisaalta niin herkkää ja katoavaa. Taaskaan ei tarvitse ylittää kovin montaa rajaa, kun näin ei olekaan.

Vaaleilla valittavat päättäjät eivät ole pellejä, joiden vaalimainoksia voi sotata. Heistä tulee julkisen vallan käyttäjiä. Se taas ei ole ihan pikkujuttu. Perustuslaki edellyttää paljon julkisen vallan käyttäjiltä eli päättäjiltä:

"Julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon."

Jos omassa kotikunnassasi asiat eivät ole niin kuin haluaisit niiden olevan, niin tee sille jotain. Älä sottaa vaalimainoksia tai vihaoksenna facebookissa, vaan äänestä. Jos haluat muutosta, ole se muutos. Jos sinulla on mahdollisuus äänestää, käytä se mahdollisuus. Voit toki valittaa äänettömänä seuraavat neljä vuotta, mutta se taas ei muuta mitään.

Minkään kunnan tai kaupungin valtuustossa ei ole äänettömien puoluetta. Ei ole tyhjiä paikkoja. Tyhmiä paikkoja voi olla, mutta siihen olisi pitänyt vaikuttaa jo aiemmin.

Jokainen meistä käyttää joitain yhteiskunnan palveluja, vaikkei sosiaali- ja terveyspalvelujen suurkuluttaja olisikaan. Suomalainen erikoisuus on lisäksi jokamiehenoikeus, oikeus käyskennellä Merja Metsänomistajan metsässä poimimassa sieniä ja marjoja ihan ilmaiseksi. Onko kotikunnassasi sopivia metsiä ja alueita, joissa voit nauttia tästä oikeudesta? Onko tilanne hyvä vai uhattuna? Tämäkin asia on julkisen vallan päätettävissä, se on asia johon äänestämällä voit vaikuttaa.

"Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon."

Vaikka kunnallisvaaleissa ei päätetäkään siitä, eroaako Suomi EU:sta, onko Trump katastrofi, pitäisikö Suomen liittyä Natoon tai onko avioliitto aito, tasa-arvoinen tai jotain muuta, niin Suomen kuntien valtuustoissa päätetään tärkeistä asioista kuitenkin.

Jos et käytä ääntäsi, joku käyttää sen puolestasi. Näin se vain menee.

Aina vaalien alla olen kiitollinen. Olen kiitollinen siitä, että minulla on äänioikeus. Voin asettautua ehdokkaaksi (mitä en tällä kertaa tehnyt). Ehdokkailla on oikeus kampanjoida. Ehdokkailla ja äänestäjillä on oikeus olla nykyisten valtaapitävien kanssa eri mieltä, ilman pelkoa siitä, että joutuu vankilaan. Sinua tai läheisiäsi ei ulkailla, jos olet ehdokkaana. Voit äänestää niin, ettei kukaan saa tietää, ketä äänestät.

Toki järjestelmässä on puutteita ja valitut eivät tee aina järkeviä päätöksiä, mutta oikeudenmukaisempaa ja läpinäkyvämpää hallintomuotoakaan ei ole tarjolla. En vaihtaisi tätä tavisdemokratiaa diktatuuriin tai mihinkään muuhun järjestelmään, missä äidinkieleen, rotuun, uskontoon, heimoon, sukupuoleen, varallisuuteen, älykkyyteen yms vedoten vietäisiin ihmisiltä vaikutusmahdollisuus.

Valtaa ei anneta, se otetaan. Jos et käytä äänivaltaasi, se kyllä käytetään sinulta toista kertaa kysymyttä.

Sinulla on ääni. Käytä se. Älä ole äänetön.

Terveisin,
Johanna, äänenkäyttäjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti