keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Ihmiscocktail

On pohdinnan arvoista pysähtyä välillä miettimään, että mitkä asiat meissä liittyvät sukupuoleen ja mitkä ihmisyyteen. Lähdemme helposti luokittelemaan ihmisen ominaisuuksia sukupuolen mukaan. Miehet sitä ja naiset tätä. Pojat sitä ja tytöt tätä. Blaa, blaa, blaa. Varmaan on ominaisuuksia, jotka ovat enemmän miesten kuin naisten omaisuutta ja päinvastoin. Toisaalta kuinka paljon näistä omituisuuksista, omaisuuksista tai ominaisuuksista on kuitenkin vain ympäristön ja kasvatuksen tulosta?

Kannatan oikeuksia. Oikeus olla sitä mitä on ja mistä pitää. Kannatan sitä, että tyttö saa olla ihana prinsessa ja rakastaa vaalenpunaista ja tylliä ilman että sitä vähätellään "tyttöjen jutuiksi". Prinsessatyttö on yhtä arvokas kuin rasavillityttö. Tyttö saa olla myös poikatyttö. Tyttö saa olla molempia, ihan vaikka vain päivästä ja mielialasta riippuen. Poikakin saa tykätä tyttöjen jutuista ja olla tykkäämättä poikien jutuista tai molempia tai päinvastoin. Se, että on sattunut syntymään tytöksi tai pojaksi, ei voi asettaa lapsen elämän tieksi muiden valmiiksi tallaamaa ja viitoittamaa polkua kehdosta hautaan.

Tuntuu oikeastaan aika kurjalta ajatus siitä, että kun lapsen sukupuoli on tsekattu synnytyslaitoksella, niin siitä eteenpäin kaikki on jo valmiiksi valittu lapsen puolesta. Tytöt tyttöjen juttuihin ja pojat poikien. Naiset naistentöihin ja miehet miestentöihin. Kuinka tylsää, jos ei saa kokeilla, vaihtaa mielipidettä ja tehdä virheitä, sukupuolesta riippumatta.

Ongelma ei ole sukupuoli, vaan siihen liitetyt stereotyyppiset ominaisuudet. Oletko pohtinut kuinka paljon ominaisuuksia liittyykin oikeastaan siihen mitä meillä on korvien välissä, ei jalkovälissä?

Mietipä seuraavan kerran, kun tapaat ihmisen, riippumatta siitä, mitä hänellä on jalkovälissä, että mitä hänellä on korvien välissä ja millä tavalla hänen ihmisyytensä näkyy hänen elämässään.

Minulla on ollut suuri ilo tutustua viime vuosina transsukupuolisiin ihmisiin ja olen sitä kautta oppinut ihmisyydestä enemmän. En ole aiemmin oikein ymmärtänyt transsukupuolisuuteen liittyviä asioita, ajatuksia ja tuntemuksia.

Pohtiessani asiaa, olen huomannut, että asiat, joiden olen luullut olevan sukupuoleen liittyviä, ovatkin siitä erillisiä. Ihmisyyteen kuuluu niin paljon ihanaa, hyvää ja kaunista. Vain osa ihmisyyteen liittyvistä asioista liittyy ainoastaan sukupuoleen tai seksuaalisuuteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen.

Ihmisyydessä on paljon enemmän, kuin vain sukupuoli. Minäkin olen paljon enemmän kuin "vain" nainen. Teen ja koen asioita, koska olen nainen. Teen ja koen asioita, vaikka olen nainen.

 Onko sukupuolittuminen vain totuttua tapaa vai kenties vielä oppimattomia taitoja? Talvirenkaissa tai kattiloissahan ei lue, että "vain miehille" tai "naisten kattila". Kromosomeista riippumatta meissä kaikissa on miehisyyttä ja naiseutta, tai luulemmeko vain. Onko joku miehinen piirre miehisyyttä vain suomalaisessa kulttuurissa? Voiko joku Suomessa naiseuteen liitetty piirre olla miehinen jossain toisessa kulttuurissa?

Jos koet, että se mitä teet on täysin oman sukupuoleesi kuuluvaa, niin koetapa ylittää omassa mielessäsi tämä sukupuolen raja-aita. Voit yllättyä huomaamaan, että elämää on siellä toisellakin puolella. Jos siis sukupuolesi lokeroi ajatteluasi ja toimintaasi siten, että et voi tehdä tai olla jotain tai sinun on pakko tehdä tai olla jotain, koska olet mies/nainen, niin suosittelen löytöretkelle lähtemistä. Sanotaan, että matkailu avartaa.

Jos erehdyit luulemaan tätä kirjoitusta sukupuolettomuuden oodiksi tai miehisyyden ja naiseuden kieltämiseksi, luepa uudestaan. On ihanaa, että on miehiä ja naisia, varsinkin, jos he ovat sinut itsensä kanssa. Vielä ihanampaa on, että on ihmisiä, jotka ovat sinut itsensä kanssa. Kukaan ei pakota sinua kieltämään tai vaihtamaan sukupuoltasi, mutta on surullista, jos rajaat oman elämäsi muiden pystyttämien raja-aitojen vuoksi.

Meissä on omat erilaiset annoksemme naisellisuuta ja miehekkyyttä, miehellisyyttä ja naisekkuutta. Cocktailin nimi on ihminen.


Ihmismäistä viikkoa toivoen,
Johanna








4 kommenttia:

  1. Tunnen ainakin yhden naisen joka on niin sinut itsensä kanssa, Tuula:) Kunpa itse samassa iässä olisin yhtä rohkea. Osaa nauraa itselleen eikä pyytele anteeksi olemassaoloaaan. Kuitenki arvostaa ja kunniottaa toisia. Jokainen kohtaamasi ihminen opettaa sinulle jotakin.Se mitä mukaasi otat, on oma valinta.
    Kiitos Johanna, kirjoitus oli taas huippu hyvä! T: Entinen Rouva Kirppu

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kirppisluuta! Olen kanssasi samaa mieltä ja olen lukenut myös blogiasi. Toivottavasti jatkat kirjoittamista.

    VastaaPoista