lauantai 12. marraskuuta 2016

Ameriikan jytky

Vaalikampanja, jota maailma seurasi, on onneksi ohi. Äänestystulos, jota maailma ei liiemmälti toivonut, on nyt totta. Tulosta joutuu edelleen hiukan sulattelemaan, vaikka mediassa kaiken maailman kommentaattoreilla onkin ollut viikon mittaan vino pino hyviä selityksiä ja analyysejä, miksi ameriikanjytky tapahtui.

Olen ollut koko viikon vähän pöllämystynyt, ihan lievästi sanoen vinksallaan. Tai en tiedä olenko vain minä vinksallaan vai koko maailma. Yhdysvaltojen presidentinvaalien vaalikampanja oli raskas - ei vain ehdokkaille - mutta myös meille sitä seuranneille. Se oli rumaa, täynnä törkyä ja uhkauksia. Tuollainen käytös johtaisi koulussa rehtorin puhutteluun tai poliisin esitutkintaan. Vaalien jälkeinen sovinnollinen puhe oli ihan toisesta maailmasta. Kumpi on totta: vaalien aikainen sikarehvastelu vai vaalien jälkeinen valtiomiesmäinen käytös? Olotila on jakomielinen. Kumpaa käytöstä uskoa, mihin suuntaan maailma nytkähti? Aika näyttää, mutta vähän jännittää, että siirrytäänkö vain kylmän sodan tunnelmiin vai kokonaan uuteen pelon akseliin?

Enempää palstatilaa en haluasi antaa sille kourijatyypille, mutta yksi vaalien hehkutuslauseista oli "Make America great again." Haluaisin tuoda sen uuteen muotoon "Make democracy great again" eli vapaasti käännettynä, Demokratia uuteen kukoistukseen. 

Demokratia on muutakin kuin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Tämä blogi on raflaavasta otsikosta huolimatta omistettu demokratialle, meidän omalle tavis-harmaavarpunen-valtiomuodolle.

Demokratia ei ole vain äänestämistä vaalivuosina, vaan paljon paljon muuta. Demokratia on tietoa. Tieto on valtaa. Tiedonpanttaaminen se valtaa vasta onkin, muttei se taas kuulu demokratiaan. Jotta mattimaijameikäläinen voi äänestää, hänellä pitää olla tietoa siitä ketä ja mistä äänestetään. Vaaleissa pitää olla oikeita vaihtoehtoja. Toki on olemassa paljon näennäisvaaleja, mutta ne eivät olekaan olleet demokratioissa.



Demokratiaan liittyy monia vapauksia ja oikeuksia, kuten sananvapaus, kokoontumisvapaus, ihmisoikeus ja äänioikeus. Jos joku näistä poistetaan, rikotaan demokratia. Jotta ihminen voi toteuttaa (toivottavasti lailla turvattuja) vapauksiaan ja oikeuksiaan, niin tiettyjen perusasioiden tulee olla kunnossa. Lukutaito (=koulutus järjestetty ja toimii) ja yhteiskuntarauha (=parlamentarismin keinoin tehdyt päätökset ovat oikeudenmukaisia) ovat pari sellaista pikku juttua.

Demokratiassa vallitsee luottamus yhteiseen päätöksentekoon ja yhteiskunnan toimivuuteen. Demokratiassa on turvallista elää, kouluttautua ja yrittää. Demokratia on läpinäkyvä. Demokratian jäsenet osallistuvat yhteisen hyvän rakentamiseen ja demokratia osallistaa jäseniään. Demokratia on oikeusvaltio, jossa ei ole korruptiota. Oikeuslaitos ja media ovat luotettavia ja riippumattomia vallankäyttäjistä. Valtaa käytetään yhteisen hyvän, ei oman edun, edistämiseen. Demokratiassa äänestetään vain täysipäisiä ihmisiä.

Ylläoleva on aikamoista utopiaa, mutta jos utopia rikotaan eikä edes pyritä siihen, niin mitä kohti sitten mennään? Demokratiaa ja siihen liittyviä asioita ei saa pitää itsestäänselvyyksinä. Demokratiaa täytyy huoltaa, helliä ja vahvistaa.

Jos demokratia saa kuonoonsa ja rampautetaan, niin mitä muuta olisi tulossa tilalle? Harvemmin mitään hyvää. Ja mitä sieltä tuleekaan, niin siihen ei voi vaikuttaa ainakaan demokratian keinoin.

Pidetään huoli demokratiasta, niin se pitää huolen meistä!

Johanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti