perjantai 4. marraskuuta 2016

Siedätyshoitoa - rusinoilla tai ilman

Nykyisten allergiasuositusten mukaan pienille lapsille ja aikuisillekin suositellaan siedätyshoitoa. Maailma ei kaadu vaikka tomaatti saakin vähän kielen nipistelemään, tai siitepöly niiskuttamaan tai maito tekee näppyjä taipeisiin. Tavoitteena on totuttaa elimistö sietämään allergeenejä.

Toivoisin, että ihmislaji harrastaisi myös ajatusten, kulttuurien, mielipiteiden ja uskontojen erilaisuuksien siedätystä. Ahdasmielisille ja vihaa puhkuville ihmisille lääkäri voisi määrätä mielipiteiden ja erilaisuuden siedätyshoitoa.

Saatat kysyä, miksi pitäisi harrastaa mielipiteiden, ajatusten, kulttuurien ja uskontojen erilaisuuksien siedätystä, jos ne ja niiden esittäjät aiheuttavat tavallisille ihmisille henkisiä näppyjä, kuviteellista kutinaa ja ihottumaa aivoissa?

Juuri siksi. Sen vuoksi, että sinä ja minäkin voimme olla jollekin toiselle se näppyjen aiheuttaja, toinen, heikäläinen, muukalainen, vieras, omituinen. Kun me rakennamme elämäämme meikälaisten varaan ja meikäläisyyteen lisätään aina yksi uusi vaatimus kuten: suomalaisuus, valkoihoisuus, heteroseksuaalisuus, suomenkielisyys, luterilaisuus, keskustalaisuus, oikeakätisyys, kaupunkilaisuus, sinisilmäisyys, kitkarenkaat, maksalaatikko rusinoilla, ...   Missä vaiheessa listaa sinä muutuit meikäläisestä heikäläiseksi? Minä en ainakaan päässyt listaa loppuun. Näin se vaan on, kun aletaan pystyttää muureja, niin jossain vaiheessa voi huomata olevansa sen meikäläisyyden muurin ulkopuolella, eikä siellä ulkopuolella välttämättä ole kivaa.

Siedätyshoitoon kuuluu myös puhuminen tomaateista, siitepölystä ja maidosta ilman vihaa ja halveksuntaa. Vaikka et voisi sietää tomaattia missään muodossa, niin joku toinen saattaa pitää sitä hyvinkin kelpona ruoka-aineena. Sama päätee myös mielipiteisiin, ajatuksiin, poliittisiin kantoihin, uskonnolliseen vakaumukseen, nastarengaspakkoon, kikyyn, sote-uudistukseen ja maksalaatikkomieltymyksiin. Okei, tuo viimeinen on paha, sillä en voi sietää maksalaatikkoa missään muodossa. Vaikka en siedäkään maksalaatikkoa missään muodossa, niin on oma puutteeni, jos en kykenisi käymään sellaisessa kaupassa, joka myy maksalaatikkoa. Onneksi olen jo niin sivistyneen siedättynyt, että voin asioida sellaisissa kaupoissa ilman vihanväristyksiä. Voin myös ystävystyä sellaisten ihmisten kanssa, jotka syövät maksalaatikkoa. Pidän itseäni niin suvaitsevaisena, että saattaisin ehkä, kenties, jopa ostaa sitä lapsillekin, jos he äityvät sitä pyytämään.

Vaikka voisin elää ilman maksalaatikon olemassaoloa, olen ymmärtänyt, että joillekin se on tärkeä osa ruokavaliota ja jopa suuri herkku, joulupöytäänkin kuuluva tärkeä osanen. Kysymys maksalaatikon olemassaolosta kääntyy kuitenkin siihen, että omista mieltymyksistäni huolimatta, ei ole absoluuttinen totuus, että maailma olisi parempi paikka ilman maksalaatikkoa. Se, että toiset ihmiset syövät maksalaatikkoa, ei vähennä minun perustuslaillisia oikeuksiani. Voisin toki lobata tai aloittaa kansalaisadressin keräämisen maksalaatikon kieltämiseksi, mutta muuttuisiko maailma sitten paremmaksi paikaksi, jos se kiellettäisiin? Seuraava askel olisi ehkä jo maksamakkarankin kieltäminen ja siitä on jo aika lyhyt matka maksabarrikadeille ja lihajalostamoiden valtaukseen. Voisi mennä jo kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan. Vihapuheen ja aggressioiden lietsominen on vaarallista. Maksalaatikko-gate voisi eskaloitua kansainväliseksi kriisiksi, kun britit ottaisivat aseekseen munuaispiiraan. Parempi ja maailmanrauhan kannalta turvallisempi vaihtoehto on vain siedättää itseään, välttää vihapuhetta ja maksalaatikon halveksuntaa suljetuissa somepiireissä. Kenties vielä tulevaisuudessa koittaa aika, että kohtaamme ruokakaupassa ja minulla on maksalaatikkopakkaus ostoskärryissä...

Makoisaa, siedettävää viikonloppua!

Johanna






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti