sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Uusi vuosi, versio 2017

Ja taas on alkanut uusi vuosi, tällä kertaa versio 2017. Päivitykset kunnossa ja entistä ehompi versio tulossa? Tilit kohdiksessa ja taseet siivottu turhasta? Vai kuinkas se elämässä meneekään?

En erityisemmin pidä uudesta vuodesta. Juhuu, tänä vuonna olen vuoden vanhempi! Jippii, pari ryppyä lisää! Eläke taas vuoden lähempänä. (Okei, tämän ennustaminen on hyvin epämääräistä, tällä kehityksellä eläkeikä on 75+ jahka sinne asti pääsen). Toisaalta, se mistä pidän uudessa vuodessa, on se uusien mahdollisuuksien aika. Jos päättynyt vuosi on firmoissa vuoden tilinpäätösten aika, niin uusi vuosi voidaan tietyllä tapaa aloittaa puhtaalta pöydältä. Vai voidaanko?

Voiko ihmissuhteissa, työpaikalla tai oman fyysisen kunnon osalta aloittaa puhtaalta pöydältä? Voidaanko niitä päivittää versioon 2017 yhden yön ihmeellä? Toki ihmissuhteita voi päättää ja uusia aloittaa, työpaikkaa vaihtaa, mutta omasta itsestään ihminen ei pääse eroon. Uudenvuodenlupaukset ja tipattomat tammikuut ovat humpuukia, mutta niissä piilee pieni totuuden siemen. Ne ovat unelmia, haaveita ja kajastuksia tulevasta. Toiveita siitä, millainen olisi elämämme vuosi versiossa 2017.

Tilinpäätös on hyvä tehdä ja miettiä, että mitä hyvää kannattaa siirtää vuodelta 2016 ja mikä kannattaa haudata vuoden 2016 mukana. Laskentatoimen oppien mukaan tilinpäätöksissä tietyt erät siirtyvät saatavina tai velkoina uudelle vuodelle. Ihmiselämässä ihmissuhdesaatavien ja -velkojen määrää voidaan toki siirtää, muttei siitä välttämättä ole iloa kenellekään. Jotkut ihmissuhteet pitäisi vaan siirtää tilikauden eli elämänvuoden tappioihin ja muistella hyvällä joskus, kun aika kultaa muistot. Konkurssi voi tulla ihmissuhteiden lisäksi omiin tapoihin, asenteisiin ja ajatuksiin. Kaikki oman pääkopan toimintakaan ei ole aina kannattavaa.

Riskialtista yrittämistä onkin päästää irti haitallisesta ja huonosta vanhasta ja pinkaista kohti uusia ajatusuria. Jos ei kokeile, ei voi tietää. On vaikeaa, mutta hyvää päästää irti sellaisesta, joka nakertaa ja kuluttaa sinua. Se voi olla joku oma asenne, pinttynyt tapa tai ongelmallinen ihmissuhde vaikka työpaikalla. Emme voi muuttaa kaikkea, mutta joskus suhtautumistapaa vaihtamalla tilanne näyttää toiselta, ehkäpä valoisammalta.

Elämästä ei tule koskaan valmista, paitsi sitten kun se on jo myöhäistä. Tämän keskeneräisyyden kanssa joudumme olemaan ja elämään ihmisinä. Kauneutta ja kipua samassa paketissa. Sitä se uusikin versio 2017 on. Elämässä ei ole takuita eikä palautusoikeutta, tulee iloisia yllätyksiä ja huolta ja murhettakin, vaikkei sitä toivoisi.

Vuosipäivityksessä on hyvääkin. Kaikki hyvä kannattaa siirtää vuodelle 2017. Hyvät muistot, ihmissuhteet, oivallukset - kaikki se mikä vie sinua eteenpäin. Kaikki se, mikä toimii, tuottaa iloa ja vahvistaa sinua ihmisenä. Vuosi on edessä, mitä hyvää se tuokaan sinulle, ole siitä kiitollinen ja talleta sydämesi taseeseen.

Hyvää, kasvattavaa, kaunista, sykähdyttävää, levollista ja ihmisyyttä ravitsevaa uutta vuotta 2017. Versio 2017 on valmis nautittavaksi.

Johanna,
bloggari jo viime vuodelta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti